Optometrie bij Van Wamelen Zien & Horen? Jazeker!

Optometrie, we leggen het je graag uit!

Optometrie is een bijzonder vak en een belangrijke aanvulling voor Van Wamelen Zien & Horen. We zijn blij dat wij onze klanten deze dienst kunnen aanbieden en leggen dan ook graag uit wat optometrie is.

Iedere week is er een dag dat de optometrist bij ons aanwezig is. De ene week op de zaterdag, de andere week op de donderdag. Je kunt dan bij hem terecht voor vragen of een onderzoek.

De optometrist

De optometrist verricht onderzoek aan je ogen. Dit kan als je last hebt van je ogen of als je gewoon een routinecontrole wil laten doen. Oogmetingen doet een opticien en mensen met contactlenzen gaan naar de contactlensspecialist. Wie acute oogproblemen heeft of bijvoorbeeld een oogoperatie moet ondergaan, komt terecht bij de oogarts. De optometrist zit daartussen en kan laagdrempelig en in alle rust een onderzoek uitvoeren en uitleg geven over de situatie van jouw eigen ogen.

Wanneer komt een optometrist in beeld?

Als mensen al klant zijn bij de opticien kom je meestal eerst voor een oogmeting terecht bij de opticien of contactlensspecialist. Zijn er problemen en/of klachten waar zij niet uitkomen, dan kun je worden doorgestuurd naar de optometrist.

Bij klachten van droge of juist tranende ogen, pijnlijke en vermoeide ogen, dubbelzien of scheelzien gaan mensen vaak hulp zoeken. Soms doen ze dit bij de huisarts maar is het eigenlijk beter om naar een specialist op het gebied van ogen te gaan: de optometrist!

Als er in de familie oogproblemen voorkomen zoals een hoge oogdruk, maculadegeneratie of andere erfelijk belaste aandoeningen, dan is het verstandig om een regelmatige controle van je ogen te laten uitvoeren. Heb je diabetes? Dan worden je ogen waarschijnlijk al via de huisarts gecontroleerd maar mocht je hieraan twijfelen of extra controle of uitleg willen hebben, dan ben je ook daarvoor van harte welkom bij de optometrist.

En al heb je geen klachten, maar zijn er bijvoorbeeld wel familiaire oogproblemen, dan kun je bij de optometrist terecht voor een onderzoek.

Optometrist Amir

Het was al op mijn 16e dat ik opticien wilde worden, maar daar bleef het niet bij! Ik wilde meer weten over het oog begon aan de studie optometrie. Het was geen gemakkelijke tijd, want ik werd in die periode ook vader, werkte deeltijd overdag en moest dus in de avonduurtjes studeren.

Maar het lukte, de studie werd afgerond en daarna ben ik me gaan specialiseren in slechtziendheid waarbij ik meerdere jaren in instellingen voor slechtziendheid heb gewerkt. Daar leerde ik veel complexe zaken, zoals het onderzoeken kinderen, baby’s of mensen met een verstandelijke beperking.

Optometrie is zo belangrijk omdat het de poortwachtersfunctie is, om het gezonde oog van het niet gezonde oog te kunnen onderscheiden. Daarbij houd ik mij de laatste jaren ook veel bezig met het behandelen van droge ogen en vergelijkbare problematiek.

Mijn werk is boeiend, waarbij ik heel veel voor de ziende mens kan betekenen. Zo heb ik iemand van blindheid kunnen redden, die klachten had maar geen tijd om te komen. Aan de hand van zijn klachten wist ik dat het ernstig kon zijn en belde hem op, dat hij móest komen.

Hij bleek een netvliesontsteking te hebben en moest direct worden geopereerd. Zijn oog werd gelukkig net op tijd gered van blindheid!

Welke klachten vragen om een onderzoek?

Soms hebben mensen door het doen van veel beeldschermwerk of leeswerk last van droge of tranende ogen. Ook kan het zijn dat de ogen eigenlijk veel te hard moeten werken op relatief korte afstand tot bijvoorbeeld een beeldscherm en zijn de ogen gebaat bij een onderzoek met druppels. Deze druppels leggen dan het eigen accommodatievermogen (de kracht om scherp te stellen op voorwerpen vrij dichtbij) even stil en op die manier kan de echte, optimale sterkte van de ogen worden gemeten.

Regelmatig komt dit voor bij mensen die halverwege de leeftijd 30 tot eind 40 nog nooit een bril hebben gedragen en veel hoofdpijn of vermoeidheid van de ogen ervaren. Ook problemen van rode ogen of het moeilijk kunnen verdragen van contactlenzen is echt iets waar we vaak wat mee kunnen.

Waarom de optometrist en (nog) niet de oogarts?

De oogarts is kostbaar, heeft het erg druk waardoor er lange wachttijden zijn. Maar er zijn ook veel zaken die niet eens door de oogarts gezien hoeven te worden. Een oogarts kan zijn/haar tijd veel beter gebruiken voor de echt hulpbehoevende mensen.

Wat zijn de verschillen?

De oogarts kan opereren en medicatie voorschrijven, een optometrist mag dat niet. Daarnaast is de oogarts een arts en mag meer verantwoordelijkheid dragen dan een optometrist als paramedicus.

Wordt optometrie vergoed vanuit de ziektekostenverzekeraar?

Op dit moment wordt optometrie nog niet breed vergoed door de zorgverzekeraars maar ten opzichte van 2021 zien we al wel een trend van meer vergoeding bij meer aanbieders! Kijk goed bij jouw eigen zorgverzekeraar of vraag ernaar in de winkel.

Je bent van harte welkom!

Als opticien in Apeldoorn bieden wij hoogwaardige oogzorg en -producten voor onze klanten. Bij Van Wamelen Optiek begrijpen we dat elke klant unieke behoeften heeft, en daarom werken we nauw samen met u om de beste oplossing voor uw ogen te vinden. Of u nu op zoek bent naar een nieuwe bril, lenzen, of een oogmeting, ons ervaren team van opticiens staat klaar om u te helpen.

Maar we zijn meer dan alleen een opticien. Naast opticien zijn we ook trots om audicien in Apeldoorn te zijn, waarbij we hoortoelstellen van topkwaliteit aanbieden. Onze audiologen staan klaar om uw gehoorproblemen te onderzoeken en een passende oplossing te vinden.

Onze brillenzaak is voorzien van de nieuwste technologieën en stijlen in brillen en zonnebrillen. Wij werken met gerenommeerde merken en bieden oplossingen op maat voor elk budget en elke smaak.

Bij Van Wamelen Optiek zijn wij gepassioneerd over het leveren van uitstekende zorg en diensten aan onze klanten. Ons team staat altijd voor u klaar. Kom langs in onze winkel of plan een afspraak in, we zien je graag snel!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!