Optometrie is een bijzonder vak en een belangrijke aanvulling voor Van Wamelen Optiek. We zijn blij dat wij onze klanten deze dienst kunnen aanbieden en leggen dan ook graag uit wat optometrie is.
Iedere week is er een dag dat optometrist Tom bij ons aanwezig is. De ene week op de zaterdag, de andere week op de donderdag. Je kunt dan bij hem terecht voor vragen of een onderzoek.
Als optometrist verricht Tom onderzoek aan je ogen. Dit kan als je last hebt van je ogen of als je gewoon een routinecontrole wil laten doen. Oogmetingen doet een opticien en mensen met contactlenzen gaan naar de contactlensspecialist.
Wie acute oogproblemen heeft of bijvoorbeeld een oogoperatie moet ondergaan, komt terecht bij de oogarts. De optometrist zit daartussen en kan laagdrempelig en in alle rust een onderzoek uitvoeren en uitleg geven over de situatie van jouw eigen ogen.
Als mensen al klant zijn bij de opticien kom je meestal eerst voor een oogmeting terecht bij de opticien of contactlensspecialist. Zijn er problemen en/of klachten waar zij niet uitkomen, dan kun je worden doorgestuurd naar de optometrist.
Bij klachten van droge of juist tranende ogen, pijnlijke en vermoeide ogen, dubbelzien of scheelzien gaan mensen vaak hulp zoeken. Soms doen ze dit bij de huisarts maar is het eigenlijk beter om naar een specialist op het gebied van ogen te gaan: de optometrist!
Als er in de familie oogproblemen voorkomen zoals een hoge oogdruk, maculadegeneratie of andere erfelijk belaste aandoeningen, dan is het verstandig om een regelmatige controle van je ogen te laten uitvoeren. Heb je diabetes? Dan worden je ogen waarschijnlijk al via de huisarts gecontroleerd maar mocht je hieraan twijfelen of extra controle of uitleg willen hebben, dan ben je ook daarvoor van harte welkom bij de optometrist.
En al heb je geen klachten, maar zijn er bijvoorbeeld wel familiaire oogproblemen, dan kun je bij de optometrist terecht voor een onderzoek.
Soms hebben mensen door het doen van veel beeldschermwerk of leeswerk last van droge of tranende ogen. Ook kan het zijn dat de ogen eigenlijk veel te hard moeten werken op relatief korte afstand tot bijvoorbeeld een beeldscherm en zijn de ogen gebaat bij een onderzoek met druppels.
Deze druppels leggen dan het eigen accommodatievermogen (de kracht om scherp te stellen op voorwerpen vrij dichtbij) even stil en op die manier kan de echte, optimale sterkte van de ogen worden gemeten.
Regelmatig komt dit voor bij mensen die halverwege de leeftijd 30 tot eind 40 nog nooit een bril hebben gedragen en veel hoofdpijn of vermoeidheid van de ogen ervaren.
Ook problemen van rode ogen of het moeilijk kunnen verdragen van contactlenzen is echt iets waar we vaak wat mee kunnen.
De oogarts is kostbaar, heeft het erg druk waardoor er lange wachttijden zijn. Maar er zijn ook veel zaken die niet eens door de oogarts gezien hoeven te worden. Een oogarts kan zijn/haar tijd veel beter gebruiken voor de echt hulpbehoevende mensen.
De oogarts kan opereren en medicatie voorschrijven, een optometrist mag dat niet. Daarnaast is de oogarts een arts en mag meer verantwoordelijkheid dragen dan een optometrist als paramedicus.
Op dit moment wordt optometrie nog niet breed vergoed door de zorgverzekeraars maar ten opzichte van 2021 zien we al wel een trend van meer vergoeding bij meer aanbieders! Kijk goed bij jouw eigen zorgverzekeraar of vraag ernaar in de winkel.
Tom maakte zelf al vroeg kennis met goed zien. In zijn kinderjaren had hij een nieuwe bril nodig, waarbij de opticien liet zien hoe zijn bril werd gemaakt en Tom zelf mocht helpen.
Hij wist het die dag al zeker; dát wil ik ook doen! Na het afronden van de opleiding tot opticien ging Tom verder met de studie optometrie aan de Hogeschool Utrecht. Studie, stage, werkervaring en inmiddels heeft Tom al veel mogen zien; van (speciale) contactlezen tot staaroperaties en van scheelzien tot diabetesonderzoeken.