Maculadegeneratie (MD)
De naam van de aandoening is afgeleid van de ‘macula’, welke midden op het netvlies ligt. Het netvlies bevat lichtgevoelige cellen (staafjes en kegeltjes) welke een belangrijke rol spelen bij het omzetten van licht in beelden. In de macula liggen veel kegeltjes bij elkaar. Deze nemen kleuren en contrast waar en zijn noodzakelijk om details goed te kunnen zien. De macula zorgt ervoor dat we kunnen lezen, autorijden en mensen herkennen.
Bij maculadegeneratie sterven de kegeltjes in de macula af, daardoor werkt deze minder goed en ga je minder scherp zien. De achteruitgang van gezichtsvermogen gaat langzaam. Het centrale zien wordt minder, er omheen wordt het meeste nog waargenomen. De aandoening leidt vrijwel nooit tot blindheid.
Droge maculadegeneratie
Bij deze vorm breken de lichtgevoelige cellen in het centrale gedeelte van de visus langzaam af. Het zicht wordt dan ook geleidelijk minder. Het begint met een paar kleine vlekjes en uiteindelijk breidt het uit naar meerdere en grotere vlekken.
Natte maculadegeneratie
Deze wordt veroorzaakt door het lekken van bloed en vocht uit de bloedvaten achter het netvlies. Het vrijgekomen vocht drukt het netvlies omhoog, waardoor het zicht snel achteruit gaat.
Voor de droge variant is vooralsnog geen behandeling, voor het natte type zijn mogelijkheden, mits de aandoening tijdig wordt vastgesteld.
Wij kunnen je adviseren in bijvoorbeeld aanpassingen in de levensstijl om het risico te beperken. Verder leggen wij de focus op de gezondheid van je ogen en het opsporen van veranderingen.