Wij kijken met twee ogen, zo zijn we het gewend. Als dit op de normale manier is ontwikkeld dan kunnen we diepte zien, oftewel stereokijken. Optimaal stereo zien is mogelijk wanneer beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Zodra hierin een kleine afwijking zit, wordt al gesproken van fixatie disparatie.
Het kost moeite en inspanning om goed te zien en dit kan leiden tot diverse klachten;
Fixatie disparatie komt veel voor bij mensen met whiplashklachten. Je bent betrokken geweest bij een ongeval of je bent tijdens een val op je hoofd terecht gekomen.
Het kan zelfs al bij de geboorte zijn veroorzaakt, doordat tijdens de bevalling een beschadiging is opgetreden in de nek.
Fixatie disparatie gaat vaak samen met dyslexie en gezien de kenmerken van de aandoening, ligt dit ook voor de hand. Anderzijds krijgen kinderen soms ten onrechte het etiket dyslexie, terwijl hieraan een medische oorzaak ten grondslag ligt.
Veel mensen lopen met deze aandoening rond maar weten het niet. Je koopt een bril maar het probleem wordt niet opgelost.
Een oogmeting is het eerste dat we doen. Daarnaast maken we onder meer gebruik van een test volgens de MKH methode (Meting en Korrektie volgens professor Haase). Bij deze test worden je ogen middels gepolariseerde glazen in een pasbril getest op binoculair (kijken met twee ogen) en stereotypisch (diepte) zien.